Imunoterapia specifică alergenică este o formă de vaccinare antialergică, reprezentând metoda de tratament care, prin modificarea răspunsului imun al pacientului la acţiunea alergenului incriminat, influenţează evoluţia bolii alergice prin reducerea semnificativă sau chiar întreruperea reacţiei alergice (inducerea toleranţei).

Este o metodă terapeutică indicată şi administrată numai de medicul alergolog, cu o durată de administrare de 3-5 ani. Primele rezultate pozitive pot să apară la 6 luni de la începerea tratamentului.

Imunoterapia reprezintă administrarea treptată a unor cantităţi crescătoare dintr-un vaccin până ce se ajunge la o doză care este eficientă în ameliorarea simptomelor pacientului asociate cu expunerea la alergenul declanaşator.

Vaccinul alergen specific este un produs standardizat, se poate administra injectabil subcutanat sau per os (picături sublinguale sau comprimate). Imunoterapia se poate realiza numai pentru anumite alergene pentru care există extracte standardizate şi purficate şi numai la indicaţia şi sub supravegherea medicului alergolog.

Imunoterapia specifică se poate efectua pentru pacienţii cu sensibilizare dovedită la acarieni din praful de casa; polen de graminee, arbori, ierburi; epitelii de animale (câini, pisici) şi venin de albine şi viespe. În cazul veninului de albină şi de viespe imunoterapia este singura metodă de tratament care poate preveni apariţia şocului anafilactic. În urma tratamentului pacienţii nu vor mai avea simptome sau simptomatologia se va reduce semnificativ.

Exista două căi de administrare a imunoterapiei alergen specifice:

Calea subcutanata1. Calea subcutanată: se administrează numai de către medicul alergolog, la nivelul braţului, subcutanat. În faza de iniţiere a tratamentului injecţiile se administrează o dată pe săptămână( 6-13 săptămâni), ulterior se administrează o injecţie pe lună timp de 3-5 ani.

2. Calea sublinguală: pacientul îşi autoadministrează soluţia/comprimatul sublingual (menţinut 2-5 minute, apoi se înghite) acasă, în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, preferabil pe stomacul gol. Odată atinsă doza de întreţinere aceasta se va administra zilnic sau la două zile timp de 3-5 ani.

Calea sublingualaCalea de administrare sublinguala

 

IMPORTANT: Informaţiile prezentate au un caracter general şi NU înlocuiesc recomandările medicului. Dacă simptomatologia pe care o prezentaţi este sugestivă pentru existenţa unei boli alergice sau de altă natură va trebui să solicitaţi o consultaţi