Alergia la intepaturi de insecteMajoritatea înţepăturilor/muşcăturilor de insecte au ca rezultat apariţia unor reacţii locale limitate ce constau în roşeaţă, umflătură însoţite de mâncărime. În cazul înţepăturilor de viespe sau albină, manifestările clinice pot fi severe incluzând: erupţie generalizată, umflarea limbii, a gâtului, dificultate în respiraţie, crampe abdominale, diaree, vărsături, scăderea tensiunii arteriale (anafilaxie).

După înţepături multiple de albine, viespi sau furnici se pot produce reacţii toxice. Albinele îşi lasă acul în tegumente sau mucoase şi mor după ce înţeapă victima. Spre deosebire de albine, viespile pot înţepa de mai multe ori aceeaşi victimă. Furnicile se ataşează de tegument sau mucoase prin muşcarea efectivă şi prinderea maxilarului în pielea victimei. Apoi, prin pivotarea capului înţeapă cu acul din abdomen, lăsând un semn circular.

Majoritatea înţepăturilor de insecte (furnici, ţânţari) sau păianjeni nu au nevoie de un tratament special şi nu impun prezentarea la medic sau la camera de gardă!

Există însă o serie de recomandări adresate pacienţilor care se confruntă cu o asemenea situaţie neplăcută, astfel încât să amelioreze disconfortul local.

Recomandări în cazul înţepăturilor de păianjeni, albine şi alte insecte:

  • Îndepărtaţi-vă de zona în care aţi fost înţepat;
  • Încercaţi să vă menţineţi calmul şi să nu intraţi în panică. Stresul va declanşa o reacţie sistemică prin eliberarea de hormoni ce vor creşte frecvenţa cardiacă şi vor stimula circulaţia sângelui, ceea ce va favoriza răspândirea generală a veninului în torentul sangvin;
  • În cazul în care aţi fost înţepat de o albină sau de o altă insectă al cărei ac (sau orice altă parte a corpului) este încă în contact cu tegumentul, îndepărtaţi acel fragment cât mai repede posibil. Orice întârziere poate creşte cantitatea de venin care vine în contact cu organismul;
  • Dacă aţi fost înţepat în membrul inferior (coapsă, gambă sau picior) sau în cel superior (braţ, antebraţ, mână), ţineţi membrul respectiv coborât, astfel încât să nu împrăştiaţi şi mai mult veninul prin corp.

Existenţa în istoricul pacientului al unui episod de reacţie alergică (moderată sau chiar un şoc anfilactic) după înţepături de insecte, recomandă:

  • trusă de prim ajutor întocmită conform recomandărilor medicului, dotată cu un set antialergic
  • imunoterapia, în scopul reducerii treptate a gradului de sensibilizare faţă de anumiţi alergeni.

 

IMPORTANT: Informaţiile prezentate au un caracter general şi NU înlocuiesc recomandările medicului. Dacă simptomatologia pe care o prezentaţi este sugestivă pentru existenţa unei boli alergice sau de altă natură va trebui să solicitaţi o consultaţie medicală.