Astmul bronsicAstmul bronşic este o boală inflamatorie cronică ce afectează căile respiratorii. Pacienţii prezintă crize repetate de respiraţie şuierătoare, senzaţie de presiune toracică, scurtarea respiraţiei şi tuse prezentă în special noaptea sau în primele ore ale dimineţii. Căile aeriene ale pacienţilor cu astm sunt foarte sensibile şi reacţionează puternic la inhalarea unor substanţe, se contractă, scăzând astfel fluxul de aer care ajunge în plămân.

În astmul bronşic, majoritatea persoanelor care suferă de această patologie au crize ce se manifestă prin respiraţie şuierătoare. Acestea alternează cu perioade în care nu se manifestă niciun simptom. Unii pacienţi au episoade prelungite în care se confruntă cu dificultatea respiraţiei. În alte cazuri, astmul se poate manifesta prin tuse, ca simptom principal.

În astmul bronşic, crizele pot dura de la câteva minute la cateva zile şi pot deveni periculoase dacă respiraţia este sever îngreunată. La unele persoane, simptomele astmului pot fi declanşate de anumiţi alergeni (părul animalelor, acarieni din praful de casă, mucegaiul, polenul) sau factori iritanţi (schimbările de temperatură: trecerea de la cald la rece; substanţele chimice din aer sau alimente; efortul fizic; infecţiile respiratorii precum răceala comună; emoţiile puternice sau stresul; fumul, inclusiv cel de ţigară).

La unii pacienţi, crizele pot fi provocate de aspirină sau alte medicamente. Multe persoane astmatice au moştenit genetic anumite tipuri de alergii, precum rinita alergică sau eczema alergică.

Diagnosticul de astm bronşic va fi stabilit pe baza manifestărilor clinice ale pacientului, istoricul sugestiv şi rezultatele oferite de către examenul de spirometrie (măsurarea capacităţii respiratorii). Spirometria este esenţială în stabilirea diagnosticului dar şi pentru urmărirea evoluţiei bolii în timp.

 

IMPORTANT: Informaţiile prezentate au un caracter general şi NU înlocuiesc recomandările medicului. Dacă simptomatologia pe care o prezentaţi este sugestivă pentru existenţa unei boli alergice sau de altă natură va trebui să solicitaţi o consultaţie medicală.