Testari cutanateTestarea cutanată PRICK (testul alergenic cutanat Prick) este cea mai frecvent utilizată şi are un grad înalt de sensibilitate. Este o metodă neagresivă și nedureroasă, de aceea poate fi folosită inclusiv la copii mici. Testarea cutanată PRICK evidenţiază sensibilizarea la alergeni ca: acarieni din praful de casă, epitelii de câine şi pisică, polen de arbori, buruieni, ierburi, spori fungici, alergeni alimentari (ou, făină, soia, nuci, alune, proteine din lapte, etc.).

Testarea cutanata PRICKPicăturile de extras alergenic se dispun, uzual pe faţa anterioară a antebraţului la o distanţă de aprox. 3 mm şi apoi se pătrunde prin picătură cu un dispozitiv special (lantetă) cu care se realizează o presiune fermă la nivelul pielii (fără a cauza sângerare). Reacţia locala se citeşte după 15-20 min şi se consideră pozitivă când dimensiunea papulei (mica formaţiune asociată cu roşeaţă şi prurit) depăşeşte 3 mm. NU se va administra medicaţie antialergică cel puţin 4 zile înainte de testare, pentru a asigura condiţii de reactivitate normală la nivelul pielii. Testele cutanate alergologice evidențiază sensibilizarea mediată imunologic şi nu boala, și sunt evaluate întotdeauna de către specialist în context clinic pentru un diagnostic corect, în scopul unor măsuri de profilaxie și tratament corespunzătoare.

Testul cutanat PrickTestarea prick to prick: este o varianta de testare cutanată prick utilizata pentru diagnosticarea unor presupuse alergii alimentare, în care alergenul testat este reprezentat de o picătură de extras de fruct/legumă proaspătă.Testul cutanat Prick